Kulinarna podróż przez literaturę…
Niedawno zapraszaliśmy czytelników do odwiedzenia naszego bloga zamieszczonego na stronie www.cafeliteracka.wordpress.com, a dziś pragniemy podzielić się wrażeniami ze spotkania, podczas którego zabraliśmy gości w niezwykłą podróż…
Okazało się, że literatura i jedzenie mają wiele wspólnego. Zaproszenie uczniów i nauczycieli- p. Anny Czarnockiej, p. Marleny Pilarskiej, p. Doroty Późnieckiej, p. Anny Sadowskiej przyjęli: p. Krzysztof Rek- Dyrektor Zespołu szkół, p. Agnieszka Wojda i p. Olga Laskowska- Zastępcy Dyrektora, p. Agnieszka Wielgo- Dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej, p. Anna Piotrkowicz- Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury, p. Albert Łukasz Bakuła- dziennikarz „Nowego Dzwonu”, p. Elżbieta Chodkowska i p. Bożena Caban- Drzewińska- bibliotekarze Zespołu Szkół oraz inni nauczyciele, którzy opiekowali się zgromadzonymi uczniami.
Zaprezentowany program artystyczny przybliżał widzom gusta kulinarne uwiecznione na kartach literatury, prezentował sylwetki pisarzy. Uczniowie zabrali widzów w ciekawą podróż od średniowiecza po współczesność, podczas której można się było dowiedzieć, jak dawniej jadano i co jest modne współcześnie. Ułatwiały to nie tylko wyświetlane fragmenty filmów, wiersze i piosenki, ale także prezentacja multimedialna i informacje przekazane przez wspaniałych konferansjerów- Klaudię Jadczak i Sebastiana Gańko. Kulinarną wycieczkę rozpoczęliśmy od średniowiecza, przedstawiliśmy ciekawostki dotyczące kuchni staropolskiej, dwudziestolecia międzywojennego czy czasów socjalizmu, gdzie gospodynie musiały się bardzo natrudzić, by ugotować coś smacznego.
Podczas kulinarnej uczty można było skosztować „Bigosu” z „Pana Tadeusza”, „Skumbrii w tomacie” wg Gałczyńskiego, dowiedzieć się co nieco o popularnych warzywach, a właściwie trudnych relacjach damsko- męskich dzięki piosence „Adio pomidory”, skosztować „Truskawek z Milanówka” (Ale, swoją drogą, nazywanie Wołomina miastem kalarepy, to trochę niesprawiedliwe, prawda?), poczęstować się „Bombonierką” i posłuchać o walorach „Cebuli” gloryfikowanej wręcz przez Szymborską… Oprócz duchowej uczty i „wirtualnych” potraw goście mogli tez spróbować specjałów przygotowanych przez rodziców i uczniów klas II b i III b, a na bieżąco nasze „kucharki” serwowały truskawki z bitą śmietaną, które smakowały wyśmienicie…
Serdecznie dziękujemy gościom za przybycie, a młodym artystom za udział, gdyż wzorowo wywiązali się ze swych zadań i zapraszamy do kolejnej Café…, bo już jest pomysł na następne spotkanie…
Marlena Pilarska
Spotkanie wspaniale poprowadzili uczniowie klas III Klaudia Jadczak i Sebastian Gańko.
Szkoła